Křupavý koláč s hruškami a ovesným pudinkem

Tento křupavý koláč kombinuje jemné hrušky, krémový ovesný pudink a konopná semínka, která dodávají zdravé tuky a jemnou oříškovou chuť. Křupavá drobenka na vrchu je skvělým doplňkem tohoto lahodného dezertu.

Křupavý koláč s hruškami a ovesným pudinkem

Počet porcí: 10

Kalorická hodnota: 188 kal

Celkový čas přípravy: 50 min.

Čas vaření: 30 min.

Čas přípravy: 20 min.

Suroviny:

Na korpus:

  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky (nebo hladké mouky)
  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/4 hrnku hnědého cukru nebo kokosového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
  • 2-3 lžíce studené vody

Na ovesný pudink:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 2 hrnky mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
  • 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 2 lžících vody (pro zahuštění)
  • 2 lžíce konopných semínek (loupaných)

Na hruškovou náplň:

  • 3-4 střední hrušky, oloupané, jádřince odstraněny a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru (volitelné)

Na drobenku:

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1/4 hrnku celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
  • 1/4 hrnku nasekaných ořechů (volitelné)
  • 2 lžíce konopných semínek (loupaných)

Postup:

  1. Příprava korpusu:

    • Předehřejte troubu na 180 °C.
    • V míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, hnědý cukr a sůl.
    • Přidejte rozpuštěný kokosový olej a míchejte, dokud se směs nezačne spojovat. Pokud je směs příliš suchá, přidejte po lžících studenou vodu.
    • Těsto vtlačte do formy na koláč a vytvarujte dno i okraje. Pečte v troubě asi 10 minut, dokud lehce nezhnědne.
  2. Příprava ovesného pudinku:

    • V hrnci přiveďte k varu mandlové mléko, ovesné vločky, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli.
    • Snižte teplotu a míchejte, dokud směs nezačne houstnout, asi 5-7 minut.
    • Vmíchejte rozpuštěný kukuřičný škrob a pokračujte v míchání, dokud pudink nezíská požadovanou konzistenci. Nakonec přidejte konopná semínka.
    • Sundejte z ohně a nechte mírně vychladnout.
  3. Příprava hruškové náplně:

    • Nakrájené hrušky smíchejte s citronovou šťávou, hnědým cukrem, skořicí a zázvorem, pokud ho používáte.
    • Rovnoměrně rozprostřete hrušky na předpečený korpus.
  4. Příprava drobenky:

    • V míse smíchejte ovesné vločky, celozrnnou mouku, hnědý cukr, rozpuštěný kokosový olej nebo máslo, nasekané ořechy a konopná semínka.
    • Posypte tuto směs na hruškovou vrstvu.
  5. Pečení koláče:

    • Pudink přelijte na hrušky a vyrovnejte povrch.
    • Drobenku posypte rovnoměrně po vrchu koláče.
    • Pečte v předehřáté troubě dalších 25-30 minut, dokud není vrchní část křupavá a zlatavá.
  6. Servírování:

    • Nechte koláč vychladnout, aby se pudink ztuhl. Poté krájejte a podávejte. Koláč můžete ozdobit dalšími konopnými semínky nebo čerstvým ovocem.

Tipy:

  • Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat trochu kokosového mléka do ovesného pudinku.
  • Tento koláč je skvělý teplý i studený a je ideální jako dezert nebo sladká snídaně.

Tento křupavý koláč s hruškami, ovesným pudinkem a konopnými semínky je lahodný, výživný a skvělý způsob, jak si vychutnat sezónní ovoce!

 
Používáme ověření věku Adulto