Tento křupavý koláč kombinuje jemné hrušky, krémový ovesný pudink a konopná semínka, která dodávají zdravé tuky a jemnou oříškovou chuť. Křupavá drobenka na vrchu je skvělým doplňkem tohoto lahodného dezertu.
Počet porcí: 10
Kalorická hodnota: 188 kal
Celkový čas přípravy: 50 min.
Čas vaření: 30 min.
Čas přípravy: 20 min.
Suroviny:
Na korpus:
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné mouky (nebo hladké mouky)
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku hnědého cukru nebo kokosového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
- 2-3 lžíce studené vody
Na ovesný pudink:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 2 hrnky mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 2 lžíce javorového sirupu nebo medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozpuštěného v 2 lžících vody (pro zahuštění)
- 2 lžíce konopných semínek (loupaných)
Na hruškovou náplň:
- 3-4 střední hrušky, oloupané, jádřince odstraněny a nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru (volitelné)
Na drobenku:
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/4 hrnku celozrnné mouky
- 1/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
- 1/4 hrnku nasekaných ořechů (volitelné)
- 2 lžíce konopných semínek (loupaných)
Postup:
-
Příprava korpusu:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte celozrnnou mouku, ovesné vločky, hnědý cukr a sůl.
- Přidejte rozpuštěný kokosový olej a míchejte, dokud se směs nezačne spojovat. Pokud je směs příliš suchá, přidejte po lžících studenou vodu.
- Těsto vtlačte do formy na koláč a vytvarujte dno i okraje. Pečte v troubě asi 10 minut, dokud lehce nezhnědne.
-
Příprava ovesného pudinku:
- V hrnci přiveďte k varu mandlové mléko, ovesné vločky, javorový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Snižte teplotu a míchejte, dokud směs nezačne houstnout, asi 5-7 minut.
- Vmíchejte rozpuštěný kukuřičný škrob a pokračujte v míchání, dokud pudink nezíská požadovanou konzistenci. Nakonec přidejte konopná semínka.
- Sundejte z ohně a nechte mírně vychladnout.
-
Příprava hruškové náplně:
- Nakrájené hrušky smíchejte s citronovou šťávou, hnědým cukrem, skořicí a zázvorem, pokud ho používáte.
- Rovnoměrně rozprostřete hrušky na předpečený korpus.
-
Příprava drobenky:
- V míse smíchejte ovesné vločky, celozrnnou mouku, hnědý cukr, rozpuštěný kokosový olej nebo máslo, nasekané ořechy a konopná semínka.
- Posypte tuto směs na hruškovou vrstvu.
-
Pečení koláče:
- Pudink přelijte na hrušky a vyrovnejte povrch.
- Drobenku posypte rovnoměrně po vrchu koláče.
- Pečte v předehřáté troubě dalších 25-30 minut, dokud není vrchní část křupavá a zlatavá.
-
Servírování:
- Nechte koláč vychladnout, aby se pudink ztuhl. Poté krájejte a podávejte. Koláč můžete ozdobit dalšími konopnými semínky nebo čerstvým ovocem.
Tipy:
- Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat trochu kokosového mléka do ovesného pudinku.
- Tento koláč je skvělý teplý i studený a je ideální jako dezert nebo sladká snídaně.
Tento křupavý koláč s hruškami, ovesným pudinkem a konopnými semínky je lahodný, výživný a skvělý způsob, jak si vychutnat sezónní ovoce!