Květávková polévka s konopným semínkem
Polívka je grunt, a o to více s konopím!
Počet porcí: 4 - 6
Kalorická hodnota: 30 kal
Celkový čas přípravy: 40 min.
Čas vaření: 30 min.
Čas přípravy: 10 min.
Suroviny na přípravu:
- 1 středně velký květák, rozebraný na růžičky
- 1 střední cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 hrnek mandlového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
- 1/4 hrnku konopných semínek (loupaných)
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo pažitka na ozdobu
Postup:
-
Příprava zeleniny: V hrnci na středním plameni zahřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a česnek a restujte, dokud nejsou měkké a průhledné, asi 5 minut.
-
Přidání květáku: Přidejte růžičky květáku do hrnce a pokračujte v restování dalších 5 minut, dokud květák nezačne zlátnout.
-
Vaření polévky: Zalijte květák zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném plameni, dokud květák nezměkne, což trvá asi 15-20 minut.
-
Mixování: Jakmile je květák měkký, stáhněte polévku z ohně. Použijte tyčový mixér a polévku rozmixujte do hladka. Pokud nemáte tyčový mixér, můžete polévku rozmixovat v několika dávkách v klasickém mixéru. Dejte pozor, abyste polévku nepřemixovali.
-
Zjemnění polévky: Do rozmixované polévky přidejte mandlové mléko a konopná semínka. Vmíchejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti. Polévku vraťte na mírný plamen a nechte ji prohřát, ale už nevařte.
-
Servírování: Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvou petrželkou nebo pažitkou a posypanou několika dalšími konopnými semínky pro extra křupavost a nutriční hodnotu.
Tipy:
- Pokud chcete polévku ještě krémovější, můžete přidat lžíci kokosového mléka nebo rostlinné smetany.
- Polévku můžete podávat s opečeným pečivem nebo krutony pro větší sytost.
Tato květáková polévka s konopným semínkem je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu klasických polévek. Je plná výživných látek a snadno se připravuje.