Parmazán z konopných semínek
Tento veganský "parmazán" je skvělou alternativou ke klasickému sýru. Je plný zdravých tuků, bílkovin a má jemnou oříškovou chuť, která skvěle doplní těstoviny, saláty nebo polévky.
Počet porcí: cca 10 (1 hrnek)
Kalorická hodnota: 570 kal
Celkový čas: 5 min.
Suroviny:
- 1/2 hrnku loupaných konopných semínek
- 1/4 hrnku nutričních kvasnic (pro sýrovou chuť)
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky cibulového prášku (volitelné)
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Postup:
-
Míchání ingrediencí: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte konopná semínka, nutriční kvasnice, česnekový prášek, cibulový prášek (pokud používáte), sůl a pepř.
-
Mixování: Mixujte všechny ingredience, dokud směs nezíská jemnou, drobivou konzistenci připomínající strouhaný parmazán. Dbejte na to, abyste směs nepřemixovali, aby se nezačala lepit.
-
Uchovávání: Přeneste směs do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte ji v lednici až několik týdnů.
Použití:
- Tento konopný "parmazán" můžete použít jako posyp na těstoviny, saláty, polévky, nebo ho přidat do pesto omáčky.
- Je skvělý také na pečenou zeleninu nebo jako koření do různých slaných jídel.
Tipy:
- Pokud chcete experimentovat, můžete do směsi přidat sušené bylinky jako oregano nebo bazalku pro extra chuť.
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat více nutričních kvasnic nebo česnekového prášku.
Tento domácí "parmazán" z konopných semínek je skvělou volbou pro ty, kteří hledají zdravou, rostlinnou alternativu k tradičnímu sýru, aniž by museli obětovat chuť.