Jaký je rozdíl mezi loupaným a neloupaným konopným semínkem?

Konopná semínka jsou v dnešní době již docela populárním potravinovým doplňkem. A nejen to. Soudě podle poptávky můžeme s jistotou říci, že pozitivní vliv na lidské zdraví je více než evidentní. Pokud zahrnete konopná semínka do každodenního jídelníčku, přispějete tím k celkovému dobrému zdraví vašeho organismu a tím i k životní spokojenosti. Jenže, jaká si vybrat? Loupaná, či neloupaná?

Loupané konopné semínko je loupáno šetrným způsobem tak, aby se zachovaly veškeré živiny. Má jemnou oříškovou chuť, podobnou například slunečnicovým semínkům nebo sezamu.

.

Je známé jako výborný zdroj kvalitních bílkovin a obsahuje všechny základní aminokyseliny, vitamíny (A, B, B1, B2, B3, B6, C, E     a F) a minerály (draslík, hořčík, vápník, hořčík, fosfor, zinek…).

Konopná semínka jsou vyjímečná především obsahem esenciálních nenasycených mastných kyselin omega 3 (kyselina linolenová) a omega 6 (kyselina alfa-linolová). Tyto látky jsou důležité zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci buněčných stěn, nervů, imunity a srdečně-cévního systému, slouží také jako zdroj energie. Mají antioxidační účinky.

Konopná loupaná semínka by se měla stát součástí jídleníčku především vegetariánů, veganů, dětí, těhotných a kojících žen, starších osob a sportovců. Skvěle podpoří organismus také v době zvýšené fyzické a psychické zátěže.

Neloupané konopné semínko je křupavější, má pevnou slupku, která se sice hůře konzumuje, ale obsahuje velké množství vlákniny a tím přispívá k pročištění střev a podporuje zažívací systém. Pro lepší stravitelnost se může namočit na pár hodin do vody, nebo rozemlít.

Neloupaná semínka jsou tedy vhodným doplňkem při detoxikaci nebo hubnutí. Můžeme je samossebou užívat preventivně a tím předcházet možným střevním obtížím.

.

Jak se konopná semínka používají?

Konopná semínka, jak loupaná, tak neloupaná mají široké využití, podobně jako jiná olejnatá semena.
Není potřeba je tepelně upravovat, aby se zachovaly cenné látky. Jednoduše je můžete přidávat do běžných jídel, tedy do salátů,   do těstovin, polévek, zamíchat do kaší, jogurtů, müsli apod. Hodí se i k přímé konzumaci.

Pokud chcete konopná semínka přidat do pečení, například do chleba, sušenek, placek nebo bramboráků, doporučujeme spíše neloupané, které si díky slupce lépe uchová výživné látky.

 


Autor článku: Ondřej Šťovíček

 

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Používáme ověření věku Adulto